BREAKING NEWS

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

VIDEO

Στα μηχανήματα στρέφονται οι παραγωγοί για να γλιτώσουν «εργατικά»

 Να μειώσουν όσο γίνεται το κόστος του ελαιομαζώματος προσπαθούν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, λόγω της χαμηλής τιμής του λαδιού. 

Έτσι, ακόμη και άνθρωποι που παλιότερα ανέθεταν σε εργάτες τη συγκομιδή, τώρα ετοιμάζονται να μαζέψουν οι ίδιοι τις ελιές τους, με τη βοήθεια γεωργικών εργαλείων. 

Ραβδιστικά χειρός ή εδάφους, πριόνια σε διάφορους τύπους και ελαιόδιχτα είναι σε πρώτη ζήτηση αυτές τις μέρες στα σχετικά καταστήματα.

Μπάμπης Ξυγκώρος
«Τα εργαλεία θα μειώσουν τα έξοδα συγκομιδής»
«Απ’ όλα αγοράζει ο κόσμος» μας λέει ο έμπορος κ. Μπάμπης Ξυγκώρος, στην οδό Αθηνών. «Ελαιοραβδιστικά με δύο κυλίνδρους για την κλάρα, τα οποία φεύγουν πάρα πολύ, μηχανές - κινητήρες εδάφους για τα ραβδιστικά, κυρίως γιαπωνέζικες, ενώ εδώ και τρία χρόνια κινούνται ιδιαίτερα οι “αχινοί”, που μπαίνουν στα κλαδιά. Από ελαιόδιχτα, ο κόσμος προτιμά πλέον τα καλά, τα ιταλικά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της συγκομιδής. Ο κόσμος γενικά ψωνίζει, αν και με δυσκολία, γιατί έχει πέσει πολύ η τιμή του λαδιού. Όμως, αν δεν πάρει εργαλεία και πληρώσει μεροκάματα, θα είναι χειρότερα. Το εργαλείο θα μειώσει το κόστος, γιατί ο παραγωγός θα χρειαστεί λιγότερο προσωπικό. Αν πάρεις πέντε εργάτες, θέλουν 250 ευρώ την ημέρα. Με την τιμή που έχει το λάδι, θα τα βγάλεις;».
 
Ένα καλό ελαιοδίχτυ σε προσφορά κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέρουσες προσφορές σε κονταροπρίονα, που ξεκινούν από 200: «Τα τελευταία χρόνια το κονταροπρίονο δουλεύει πάρα πολύ. Αν έχεις ένα τέτοιο, δε χρειάζεται να ανέβεις στην ελιά. Πέρυσι δώσαμε πάνω από 300 κομμάτια! Το ραβδιστικό εδάφους για τις κλάρες πάει γύρω στα 600 ευρώ».

Γιάννης Λιακάκης
«Όλοι θα μαζέψουν, έστω και για συναισθηματικούς λόγους»
Δίχτυα ελαιοσυγκομιδής, πανιά, σακιά, ελαιοραβδιστικά εδάφους και χειρός (σταθερού ή αυξανόμενου μήκους), ακόμη και δοχεία αποθήκευσης ελαιολάδου διαθέτει το κατάστημα του κ. Γιάννη Λιακάκη στην οδό Αθηνών. «Σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν διαφορετικές ποιότητες. Ενδεικτικά, ένα ελαιοραβδιστικό εδάφους, με τον κινητήρα του, μπορεί να κοστίζει 600 ευρώ, ενώ ένα ραβδιστικό, που χτυπάει τα κλαδιά ψηλά και τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να κυμαίνεται από 200 μέχρι 250 ευρώ. Η ποικιλία στα εφόδια της ελαιοκομίας είναι πολύ μεγάλη. Η επιλογή εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του αγοραστή, τον τύπο του χωραφιού, το μέγεθος του κτήματός του, αν έχει πολλές ελιές ή λίγες. Ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς και σιγά σιγά ξεκινά η κίνηση. Βέβαια, οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, αφού η τιμή του λαδιού έχει πάρει φθίνουσα πορεία. Από την άλλη, ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει ο ίδιος τη συγκομιδή της ελιάς για να μην αυξάνει το κόστος παραγωγής πληρώνοντας εργάτες. Παλιά έπαιρνε τρίτους, τώρα συμβάλλει ο ίδιος με τη δική του εργασία. Όλοι θα μαζέψουν τις ελιές τους φέτος, ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους».

Κώστας Λαμπρινός
«Ο κόσμος δυσκολεύεται να πάρει μηχανήματα»
«Φέτος, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ο κόσμος είναι σκεφτικός. Ορισμένοι θέλουν να πάρουν μηχανήματα για να μην πληρώσουν μεροκάματα, όμως δεν ξέρω αν τελικά θα το κάνουν, γιατί σκέφτονται και τα έξοδα. Κάποιοι λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν τα παλιότερα που έχουν» παρατηρεί ο γεωπόνος κ. Κώστας Λαμπρινός, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με γεωργικά εφόδια στη Μεσσήνη. «Αυτή την εποχή κινούνται τα ελαιόπανα, ελαιόδιχτα, αλυσοπρίονα και σακιά, τα καινούργια κονταροπρίονα, ενώ μπαίνει στην αγορά και το ηλεκτροκίνητο (με μπαταρία) ραβδιστικό για τα ψηλά κλαδιά. Υπάρχουν απλά ραβδιστικά ρεύματος που φτάνουν 300 - 350 ευρώ και πιο εξειδικευμένα γύρω στα 750-900. Τα αλυσοπρίονα κυμαίνονται από 200 έως 400 ευρώ. Όσο για τα κονταροπρίονα, τα κινέζικα έχουν από 200 - 250 ευρώ, ενώ το πτυσσόμενο 270. Τα ιταλικά και τα γιαπωνέζικα κάνουν 450, 470, 480 μέχρι 500, ανάλογα με την κατηγορία και τη μάρκα».
 
Ο κ. Λαμπρινός κάνει, επίσης, λόγο για αύξηση στην τιμή των σάκων γιούτας, που χρησιμοποιούνται για τον ελαιόκαρπο. «Φέτος θα είναι πιο ακριβά, λόγω ζημιάς στη χώρα παραγωγής του φυτού, από το οποίο φτιάχνεται το γιούτινο φυσικό σακί που χρησιμοποιείται στην ελαιοσυγκομιδή. Απ’ ό,τι ακούω, θα έχει 90 λεπτά με 1 ευρώ το σακί, ενώ πέρυσι είχε περίπου 60 λεπτά».


Θάρρος
 
Copyright © 2008-2016 FILIATRA-NET
Distributed By Free Premium Themes. Powered byBlogger